Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η συμμορία – Τrio inferno

Moody΄s,   S&P,   Fitch! 
"H ιστορία αρχίζει πριν από περίπου 100 χρόνια, όταν στις ΗΠΑ ξεκίνησε η κατασκευή του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου.
Η εύρεση εκείνων των επενδυτών, οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν με αρκετά υψηλά ποσά τις, άγνωστες τότε, εταιρείες κατασκευής . σιδηροδρομικών δικτύων, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Εκείνη ακριβώς την εποχή ο John Moody, ένας πανέξυπνος χρηματοοικονομικός αναλυτής, διέγνωσε το πρόβλημα και διέκρινε τη λύση του, δημιουργώντας το 1909 την πρώτη εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων.

Επινοώντας την αξιολόγηση με τα αρχικά γράμματα του αλφαβήτου (ABC), καθιέρωσε τη βαθμολογία «ΑΑΑ» (και τα παράγωγά της), που έκτοτε υποδηλώνει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ένας επενδυτής όταν δανείζει τα χρήματά του σε μία επιχείρηση (σε ένα κράτος κ.λπ.).

Σύντομα, το 1916, εισήλθε στον χώρο η Standard Statistics (η σημερινή Standard & Poor’s), ενώ ακολούθησε η Fitch (1924).

Aυτοί λοιπόν οι οίκοι αξιολόγησης εδώ και έναν αιώνα κάνουν «κουμάντο»  και ορίζουν τις τύχες των λαών.

Αυτοί είναι που υποβιβάζουν την χώρα μας, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία που απειλούν το Βέλγιο και μόλις χθες την Γαλλία.

Αυτοί  είναι που καθισμένοι σε ένα γραφείο «μελετάνε» νούμερα και πίνακες αγνοώντας ηθελημένα ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι,  υπάρχουν όνειρα και ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: